Upozornenie na zmeny v zákone o spotrebnej dani z liehu

08.01.2010 Celý región

V mesiaci november 2009 bol v Zbierke zákonov zverejnený zákon č. 474 z 22. októbra 2009, ktorým sa mení a dopĺňa zákon o spotrebnej dani z liehu s účinnosťou od 1. marca 2010, pričom niektoré ustanovenia zákona ...
V tejto súvislosti si Colný úrad Prešov dovoľuje upozorniť podnikateľské subjekty na najdôležitejšie zmeny v zákone a na povinnosti subjektov, vyplývajúce z predmetnej novely zákona:

• zavádza nový typ daňového subjektu „registrovaný odosielateľ“ (účinnosť od 1.4.2010) a súčasne k 31.3.2010 ruší typ daňového subjektu „daňový splnomocnenec“
• zvyšuje spotrebnú daň z liehu zhruba o 15% (účinnosť od 1.3.2010)
• oslobodzuje od spotrebnej dane lieh použitý na výrobu extraktov a macerátov (účinnosť od 1.4.2010)
• odbremeňuje daňové subjekty tým, že pri podávaní žiadosti o registráciu už nebudú musieť predkladať správcovi dane Výpis z Obchodného registra alebo Výpis zo ŽR (účinnosť od 1.4.2010)
• zavádza povinnosť označovať kontrolnou známkou aj spotrebiteľské balenie liehu s menovitým objemom najviac 0,05 litra (účinnosť od 1.3.2010)
• zavádza povinnosť oznámiť colnému úradu vlastníctvo výrobného zariadenia (účinnosť od 1.3.2010)
• zavádza elektronický systém kontroly prepravy tovarov podliehajúcich spotrebnej dani z liehu (účinnosť od 1.4.2010)
• prináša novú podmienku na posúdenie, či je lieh určený na súkromné účely (účinnosť 1.4.2010)
• zavádza nové podmienky pre obchodníkov, ktorí distribuujú spotrebiteľské balenie liehu (účinnosť od 1.1.2011, pričom § 44 stráca účinnosť 31.12.2010)

Registrovaný odosielateľ
V paragrafe 2 (základné pojmy) sa odsek 1 s účinnosťou od 1.4.2010 dopĺňa písmenom o), ktoré znie: registrovaným odosielateľom na daňovom území je právnická osoba alebo fyzická osoba, ktorá nie je prevádzkovateľom daňového skladu a ktorá je oprávnená v rámci podnikania na základe povolenia odosielať lieh v pozastavení dane (po jeho prepustení do colného režimu voľný obeh), pričom lieh v pozastavení dane nesmie prijímať ani skladovať. § 28 upresňuje, že „registrovaným odosielateľom“ je aj právnická osoba alebo fyzická osoba na území iného členského štátu oprávnená podľa právnych predpisov príslušného členského štátu odosielať lieh po jeho prepustení do voľného obehu v pozastavení dane. Právnická osoba alebo fyzická osoba, ktorá chce byť registrovaným odosielateľom na daňovom území, musí písomne požiadať colný úrad o registráciu a vydanie povolenia odosielať lieh v pozastavení dane.
(Týka sa to hlavne dovozu liehu z tretích krajín, kedy bude potrebné zaplatiť clo, DPH, ale nie spotrebnú daň. Inštitút „daňový splnomocnenec“ zaniká dňom 31.3.2010 a nebude preklopený na registrovaného odosielateľa /jedná sa o odlišný subjekt/, preto je potrebné aby sa nanovo zaregistroval, napr. ako „oprávnený príjemca“ ).

Zvýšenie sadzby spotrebnej dane z liehu od 1. marca 2010
V § 6 (sadzba dane) ods. 1 písm. a) sa slová „939,38 eura/hl a. “ (základná sadzba dane) nahrádzajú slovami „1080 eur/hl a. “ a v písm. b) sa slová „469,69 eura/hl a. “ ( znížená sadzba dane ) nahrádzajú slovami „540 eur/hl a. “

Výroba extraktov a macerátov
§ 7 (pojednávajúci o oslobodení od dane) sa v ods. 1 bod b) dopĺňa v tom zmysle, od 1.4.2010 bude od spotrebnej dane oslobodený lieh, ktorý bude použitý na výrobu extraktov a macerátov, ktoré majú charakter rastlinných liečivých prípravkov a budú určené na vnútorné a vonkajšie použitie. (Ide o zníženie administratívnej záťaže pre malých podnikateľov, ktorí vyrábajú z liehu takéto maceráty a extrakty. ) Od dane však nebude oslobodený lieh určený na výrobu macerátov a extraktov, ktoré sú určené na výrobu liehovín a na výrobu a prípravu miešaných alkoholických nápojov.
Ďalšou dôležitou zmenou je, že v zmysle § 22 ods. 2 písm. b) od dátumu 1.4.2010 už daňovým skladom nebude musieť byť sklad liehu, v ktorom sa lieh používa na výrobu aróm, macerátov alebo extraktov (určených na výrobu liehovín, miešaných alkoholických nápojov) s obsahom alkoholu do 1,2 % objemu.

Výpis z Obchodného registra a Živnostenského registra
Od 1. apríla 2010 pri podávaní žiadosti o zaradenie do evidencie užívateľských podnikov, pri podávaní žiadosti o registráciu prevádzkovateľa liehovarníckeho závodu na pestovateľské pálenie ovocia, prevádzkovateľa daňového skladu a registrovaného odosielateľa je doklad preukazujúci oprávnenie na podnikanie alebo jeho osvedčenú kópiu alebo doklad preukazujúci, že právnická osoba alebo fyzická osoba nie je zriadená alebo založená na podnikateľské účely alebo jeho osvedčenú kópiu povinná predkladať iba právnická osoba alebo fyzická osoba, ktorá nemá sídlo alebo trvalý pobyt na daňovom území. (Vzhľadom k tomu, že v súlade s Akčným programom znižovania administratívnej záťaže by mal štátny orgán požadovať od právnickej osoby alebo fyzickej osoby len informácie, ktoré nemôže získať sám a z dôvodu, že colný úrad má umožnený prístup ako do obchodného registra, tak aj do živnostenského registra, nie je potrebné požadovať predmetný doklad od žiadateľa, ktorý má sídlo alebo trvalý pobyt na daňovom území. )

Označovanie spotrebiteľského balenia liehu
Na základe novely § 10 ods. 34 písmeno c) a g) (Povinnosť označovať spotrebiteľské balenie liehu kontrolnou známkou sa nevzťahuje na lieh), už nie je potrebné označovať kontrolnou známkou lieh v prípade, že sa jedná o lieh:
• oslobodený od dane podľa § 7a (oslobodenie od dane pri dovoze liehu dovážaného cestujúcim z územia tretích štátov v osobnej batožine) (účinnosť od 1. apríla 2010)
• lieh vrátený späť na účely reklamácie odberateľom spotrebiteľského balenia liehu v inom členskom štáte alebo odberateľom z územia tretieho štátu dodávateľovi na daňovom území (účinnosť od 1.marca 2010).
Od 1. marca 2010 sa však zavádza povinnosť označovať kontrolnou známkou aj spotrebiteľské balenie liehu (ďalej len „SBL“) s menovitým objemom najviac 0,05 litra.
SBL s menovitým objemom najviac 0,05 litra neoznačené kontrolnou známkou, ktoré bolo uvedené do daňového voľného obehu do 28. februára 2010, je možné predávať do 30. septembra 2010.
Právnická osoba alebo fyzická osoba, ktorá v rámci podnikania predáva lieh v SBL s menovitým objemom najviac 0,05 litra neoznačené kontrolnou známkou, je povinná najneskôr do 31. marca 2010 oznámiť colnému úradu počet SBL, ktoré má v držbe k 1. marcu 2010, a to v členení podľa obchodného názvu SBL, objemu SBL v litroch a objemovej koncentrácie liehu.

Povinnosť oznámiť colnému úradu vlastníctvo výrobného zariadenia
S účinnosťou od 1.3.2010 sa § 20 (Výrobné zariadenie v podniku na výrobu liehu, jeho zabezpečenie a usporiadanie) dopĺňa v tom zmysle, že právnická osoba alebo fyzická osoba, ktorá nemá vydané povolenie na výrobu liehu a spracovanie liehu v liehovarníckom závode a jeho uvádzanie na trh podľa osobitného predpisu, (v zmysle Vyhlášky 467/2002 Z. z. toto povolenie vydáva Ministerstvo pôdohospodárstva), alebo právnická osoba alebo fyzická osoba, ktorej vydané povolenie na výrobu liehu a spracovanie liehu v liehovarníckom závode a jeho uvádzanie na trh podľa osobitného predpisu zaniklo alebo bolo odňaté a má v držbe výrobné zariadenie alebo jeho časť, je povinná do 15 dní odo dňa vzniku tejto skutočnosti písomne oznámiť colnému úradu svoje identifikačné údaje, adresu umiestnenia tohto výrobného zariadenia alebo jeho časti, technické údaje, nákres a fotodokumentáciu tohto výrobného zariadenia alebo jeho časti.
(Účelom novelizácie tohto ustanovenia je zavedenie databázy všetkých výrobných zariadení nachádzajúcich sa na daňovom území, pričom za časť výrobného zariadenia sa považuje nosná časť výrobného zariadenia, bez ktorej nemožno vyrábať, nie drobné súčiastky. )

Zavedenie elektronického systému kontroly prepravy liehu v pozastavení dane alebo oslobodeného od dane (EMCS)
V porovnaní s doteraz platnou právnou úpravou sa zásadne mení postup pri preprave liehu v pozastavení dane a liehu oslobodeného od dane na daňovom území, ako i postup pri preprave liehu v pozastavení dane na území únie tak, že sa „papierové“ (tlačené) štvordielne sprievodné dokumenty nahrádzajú elektronickým systémom vyhotovovania sprievodného administratívneho dokumentu (e-AD). Odosielateľ liehu v pozastavení dane alebo oslobodeného od dane je povinný vyhotoviť návrh elektronického dokumentu, ktorý zašle colnému úradu odosielateľa. Colný úrad odosielateľa overí údaje v elektronickom dokumente a pridelí mu referenčný kód, ktorý oznámi odosielateľovi. Colný úrad odosielateľa je povinný po oznámení referenčného kódu odosielateľovi odoslať elektronický dokument správcovi dane v inom členskom štáte alebo colnému úradu príjemcu na daňovom území. Colný úrad príjemcu na daňovom území je povinný odoslať elektronický dokument príjemcovi. Príjemca je povinný najneskôr do piatich kalendárnych dní odo dňa prijatia liehu elektronicky vyhotoviť správu o prijatí a túto prostredníctvom elektronického systému zaslať colnému úradu príjemcu. Colný úrad príjemcu je povinný elektronicky overiť údaje v správe o prijatí a ak sú tieto údaje správne, potvrdiť príjemcovi zaevidovanie správy o prijatí a zároveň odoslať potvrdenú správu o prijatí colnému úradu odosielateľa na daňovom území alebo správcovi iného členského štátu. Colný úrad odosielateľa, ktorý obdržal správu o prijatí od colného úradu príjemcu alebo od správcu dane v inom členskom štáte, je povinný odoslať správu o prijatí odosielateľovi.
Elektronické dokumenty vyhotovené prostredníctvom elektronického systému kontroly prepravy tovaru budú daňové subjekty povinné podpísať zaručeným elektronickým podpisom, ak sa so správcom spotrebnej dane nedohodnú inak. Lieh prepravovaný na daňovom území (ale i na území únie) v pozastavení dane alebo oslobodený od dane už bude sprevádzať iba písomný dokument (nie papierový sprievodný dokument) obsahujúci referenčný kód pridelený colným úradom.
Takýto veľký a komplexný systém nemôže byť spustený naraz, pretože mnoho z hlavných účastníkov nebude pripravených na používanie nového systému v rovnaký čas, preto členské štáty odsúhlasili implementovanie EMCS postupne a to v jednotlivých funkčných stupňoch FS1 a FS2. Stupeň FS1 bude funkčný od 1. apríla 2010 do 31. decembra 2011 a stupeň FS2 bude funkčný od 1.1.2012.
Takzvané „migračné obdobie“ predstavuje stupeň FS0 (bude trvať od 1. apríla 2010 do 31. decembra 2010), ktorý tvorí podskupinu FS1 a predpokladá, že všetci príjemcovia liehu v režime pozastavenia dane sú schopní ukončiť e-AD elektronicky. To znamená, že nemajú povinnosť začať prepravu elektronicky. Slovenská republika je vo funkčnom stupni FS0, to znamená, že od dátumu 1.4.2010 príjemca musí byť schopný prijať e-AD elektronicky a elektronicky ho aj ukončiť a to predložením Správy o prijatí tovaru miestne príslušnému colnému úradu elektronicky. V prípade, že preprava z iného členského štátu nezačne elektronicky, ale „papierovo“ (takýto prípad môže nastať, nakoľko Poľsko a Dánsko nebudú schopné od 1.4.2010 zabezpečiť elektronickú prepravu tovaru, až od dátumu 1.1.2011, ale napr. v Česku tento systém funguje už od septembra), je potrebné takúto prepravu ukončiť „papierovo“.
Od začiatku roka 2011 už všetci ekonomickí operátori budú používať iba systém EMCS na zasielanie alebo prijímanie e-AD a elektronickej správy o prijatí. Papierové sprievodné dokumenty nebudú viac v platnosti. Všetky daňové subjekty sú povinné zabezpečiť si prístup na internet, zabezpečiť si certifikát ZEP a zaregistrovať sa v elektronickej podateľni. Od februára 2010 bude zabezpečená priama komunikácia s colnou správou (bez operátora). Colná správa poskytne daňovým subjektom bezplatne aplikáciu s popisovačom.

Nová podmienka na posúdenie, či je lieh určený na súkromné účely
S účinnosťou od 1.4.2010 sa dopĺňa § 35 ods. 3 písm. d), ktorý upresňuje, že pri preprave liehu mimo pozastavenia dane na daňové územie sa pri posudzovaní, či je lieh určený na súkromné účely alebo na podnikateľské účely bude prihliadať okrem iného aj na to, či množstvo takto prepravovaného liehu je 10 litrov liehu a viac.
(Keďže ide o prepravu liehu uvedeného do daňového voľného obehu v inom členskom štáte, ktorý sa prepravuje na súkromné účely fyzickou osobou na daňové územie, má colný úrad množstvo takto prepravovaného liehu považovať len za orientačné a nie limitné a nemá slúžiť ako priamy dôkaz vedúci k jeho zdaneniu na daňovom území za podmienky, že takto prepravovaný lieh bude skutočne použitý na vlastnú spotrebu tejto fyzickej osoby. V prípade ak sa zistí, že takto prepravený lieh bol použitý na podnikateľské účely je fyzická osoba povinná z tohto liehu zaplatiť daň na daňovom území. )

Nové podmienky pre obchodníkov so spotrebiteľským balením liehu
Za § 44 (stráca účinnosť 31.12.2010) sa vkladá § 44a (nadobúda účinnosť 1.1.2011), ktorý vrátane nadpisu znie: „Predaj SBL v daňovom voľnom obehu“. V zmysle novej právnej úpravy budú existovať 2 kategórie predajcov SBL a to držiteľ povolenia na predaj a držiteľ oprávnenia na distribúciu.

Držiteľ povolenia na predaj
Držiteľ povolenia na predaj môže predávať lieh v SBL alebo zo SBL len na konečnú spotrebu (nemôže predávať tento lieh inému držiteľovi povolenia na predaj tak ako doposiaľ a taktiež ho nemôže predávať ani držiteľovi povolenia na distribúciu). Nakupovať lieh uvedený v § 4 ods. 2 písm. a) v spotrebiteľskom balení, alebo ho inak odoberať na účel ďalšieho predaja v rámci podnikateľskej činnosti, môže len od právnickej osoby alebo fyzickej osoby, ktorej colný úrad vydal oprávnenie na distribúciu (nesmie nakupovať od držiteľa povolenia na predaj). Držiteľ povolenia na predaj vydaného do 31.12.2010 sa automaticky stane držiteľom povolenia na predaj v zmysle novely zákona účinnej k 1.1.2011 (nemusí opätovne žiadať).

Držiteľ oprávnenia na distribúciu
Právnická osoba alebo fyzická osoba, ktorá chce byť držiteľom oprávnenia na distribúciu, musí najneskôr do 15.10.2010 písomne požiadať colný úrad o vydanie oprávnenia na distribúciu a okrem štandardne stanovených podmienok musí spĺňať aj ďalšie podmienky, ktorými sú:
• skladovacia plocha všetkých jeho skladovacích priestorov presahuje 200 m2
• ročný obrat z predaja spotrebiteľského balenia minimálne 100 000 eur
• minimálny počet jeho zamestnancov v stálom pracovnom pomere je viac ako 10 zamestnancov
Držiteľ oprávnenia na distribúciu môže predávať SBL ako držiteľovi povolenia na predaj, tak aj držiteľovi povolenia na distribúciu a taktiež môže predávať lieh v SBL aj na konečnú potrebu (rozdiel oproti držiteľovi povolenia na predaj). Jeden daňový subjekt môže byť v prípade potreby držiteľom povolenia na predaj a držiteľom oprávnenia na distribúciu súčasne.

Zavedenie oznamovacích povinností pre držiteľov povolenia na distribúciu
V zmysle § 44a ods. 17 je osoba oprávnená na distribúciu povinná oznámiť údaje podľa odseku 15 (tzv. oznamovacie povinnosti) colnému úradu elektronicky, najneskôr do 25. dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, za ktorý sa údaje oznamujú, a to na tlačive, ktorého vzor zverejní colné riaditeľstvo na svojej internetovej stránke. Zaručený elektronický podpis sa nevyžaduje. (Pre držiteľov povolenia na predaj sa táto oznamovacia povinnosť, ktorá bola zrušená s účinnosťou od 1.3.2009 nezavádza. )

mjr. Ing. Renáta Kravcová
hovorkyňa Colného úradu Prešov
 

Vyberte región